Wysłany: 2009-12-17, 21:45 Nasze komputery- jakie parametry?
W tym wątku niech każdy napisze, jakie parametry ma jego komputer.
Oto moje parametry:
Komputer stacjonarny:
- system operacyjny- Windows Xp
- ram- 1 GB
- karta graficzna- NIVIDA 1 GB
- procesor- Intel Pentium Dual 2x2GHz= 4GHz
- HDD- 290 GB
Laptop:
- system operacyjny- Windows Vista
- ram- 2 GB
- karta graficzna- ATI Catalyst Control Center
- procesor- Intel Pentium 1,86 GHz
- HDD- 140 GB
Natomiast mój stary komp, którego zezłomowałem półtora roku temu, miał następujące parametry:
- system operacyjny- Windows 98
- ram- 64 MB
- karta graficzna- ATI RAGE IIC AGP
- procesor- Intel Pentium II 333 MHz
- HDD- 30 GB
Tutaj to nie zgodziłbym się z Tobą. Bo np. co zrobisz, gdy dysk zacznie Ci się zapełniać? Żeby temu zapobiec, to trzeba regularnie co jakiś czas czyścić dysk ze zbędnych plików (usuwanie plików tymczasowych, punktów przywracania, pozostałości po pracy programów).
Dlatego jednak dobrze jest wiedzieć, ile ma się wolnego miejsca na dysku, to wtedy można wiedzieć, na ile można sobie pozwolić.
P.S. Sorry za to "masło maślane" w ostatnim zdaniu.
Stan cywilny ;): już zajęty^^
Wysłany: 2010-01-11, 19:32
Prince napisał/a:
NIVIDA
Ja znam tylko Nvidię a jej modelem flagowym jest karta z serii GeForce. Nie znam żadnej karty graficznej NIVIDA.
Prince napisał/a:
- procesor- Intel Pentium Dual 2x2GHz= 4GHz
Jeśli masz Pentiuma dwu rdzeniowego to nie liczysz 2x2GHz.
Jakby tak było to mając procesor 3 GHz z 4 rdzeniami to miałbym 12 GHz procesor, a takich nie ma na rynku. Po prostu masz procesor 2 GHz, mimo że ma dwa rdzenie. Jednak on ma wydajność 4 GHz procesora. Każdy rdzeń pracuje niezależnie. Rdzenie te przydają się głównie do obliczeń.
Tak samo dysków 290 GB nie ma. Masz na pewno 320 GB, ale system pokazuje Tobie 290 GB, bo 30 GB jest zarezerwowane jakby igła dysku porysowała talerze.
Mój sprzęt:
Procesor: AMD Athlon64 3800+ (2,40 GHz)
grafika: Gigabyte GeForce 7600 GT Silent Pipe II
pamięć: 1 x 2 GB (667 MHz)
3 x 512 MB (667 MHz)
Dysk twardy: 160 GB i 120 GB (niezamontowany 500 GB ) wszystkie Samsunga
system operacyjny: Windows XP SP3
Stan cywilny ;): żona :)
Wysłany: 2010-01-27, 21:04
Nie bardzo rozumiem sensu tego tematu, ale skoro chwalić się to pracuję na laptopie HP HDX Premium z ekranem full HD, choć do czytania forum spokojnie wystarczy mi 400Mhz na palmfonie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum