Stan cywilny ;): już zajęty^^
Wysłany: 2009-12-16, 22:35 Ważna informacja dla każdego użytkownika forum!!
Przeglądając ostatnio forum, ponownie użytkownicy zaczęli używać polskich znaków. Są oczywiście wyjątki, którym zależy na estetycznie wyglądającym forum. Sprawa była już poruszana wśród zarządu. Jednak kiedy dawałem upomnienia, to nic nie skutkowało. Przyszła kolej na ostrzeżenia. Wtedy posypały się skargi do „Szefuńcia”, czemu daję ostrzeżenia. A na forum widniały takie komentarze:
"Mnie ostrzeżenia, polskie znaki, ortografia nie obowiązuj, bo jestem Analfabetą!!"
Z tego cytatu można się uśmiać, ale i zarazem popłakać z polskiej głupoty.
Jak czujecie się czytając niektóre wątki i widzicie brak polskich znaków, błędy ortograficzne czy nawet zdania zaczynające się po kropce z małych liter?
Specjalnie wybrałem upatrzony post jednego z naszych użytkowników:
NiiuNiiuLuS napisał/a:
Uwazam ze jezeli chlopak najjpier jest dla Ciebie mily a pozniej Cie wyzywa jest niedojrzaly na milosc... Ja rozumiem Cie ze to trwa juz dlugo... Ale rozmowa w tym wypadku jest najlepsza.
A to ze chodzicie do jendej klasy nie powinno byc przszkoda , to sprawa miedzy wami a nie cala klasa .
Pozdrawiam
Sami widzicie jak wygląda taki post bez polskich znaków. Dodatkowo wybrałem 3 wyrazy. I pytam się Was:
Co to jest najjpier?
Co to jest jendej
Co to jest przszkoda?
Sprawdziłem słownik i nie znalazłem takich słów. Jeśli ktoś znajdzie je w słowniku od ręki dostaje ode mnie skrzynkę piwa
Chciałbym poznać opinię i Waszą alternatywę na takie zajścia. Każdy na pewno z Was chce aby schludnie i czytelnie wyglądał posty. Dla nas moderatorów to naprawdę dosyć mozolna praca, pochłaniająca wiele czasu.
Decyzję zostawiam już Wam. A zarząd na pewno wysłucha każdego co zrobić z tym problemem.
Stan cywilny ;): mam dziewczyne
Wiek: 16 Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 609 Skąd: z nienacka
Wysłany: 2009-12-16, 22:43
Co do ortografów czasem jakieś popełniam, polskich znaków nie używam często z pośpiechu, ale postanawiam poprawe i proszę o odpuszczenie xd
Postaram się zredukować w miarę szybko liczbę słów bez polskich znaków, oraz tych okazjonalnych byków do zera ;P
Stan cywilny ;): mam chłopaka
Wiek: 16 Dołączyła: 01 Sie 2009 Posty: 774 Skąd: tajemnica. :)
Wysłany: 2009-12-16, 22:46
Uważam, że takie nie używanie znaków polskich, jest tak jakby brakiem szacunku. Język Polski słynie właśnie z tych znaków, które są używane w naszym piśmie, a także w mowie.
Jakby to wyglądało, gdyby ktoś zamiast np. świt, mówił swit? Bez przesady.
Takie pisanie jest zazwyczaj spowodowane lenistwem, i chęcią ułatwienia sobie życia, choć tak naprawdę pisanie takie powoduje u niektórych dysleksje bądź inne tego typu 'choroby', które od jakiegoś czasu są bardzo popularne wśród młodzieży - podziękujmy mądrym, którzy wymyślili pisanie bez polskich znaków.
Ogólnie, to potępiam to..
_________________ W milczeniu zbladły nam twarze.
Moje usta jego ust wciąż głodne, pocałunki moje słodkie i głębokie jak śmierć.
Oczy twe ciche są jeszcze, kiedy mnie bierzesz w ramiona...
Wysłany: 2009-12-16, 22:52
uważam, że nawet ostrzeżenia nic nie zmienią. Jak już ktoś tak piszę, to raczej tego nie zmieni, a poza tym, zawsze znajdzie się nowy 'analfabeta'.
Stan cywilny ;): mam dziewczyne
Wiek: 16 Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 609 Skąd: z nienacka
Wysłany: 2009-12-16, 22:56
hmm to może masowo piszmy im wszyscy wiadomości prywatne, zaznaczając w nich iż panuje tutaj zasada mówiąca: UŻYWAMY POLSKICH ZNAKÓW
Jeśli im kilka osób zacznie pisać to może to przemyślą jednak ;P Bo karanie nie wchodzi w rachubę jak napisałeś, a przesuwanie właśnie też by nie wyszło
Wysłany: 2009-12-16, 22:56
to bezsensu. Niestety, ale na takich moim zdaniem nie ma sposobu..
No niestety nie ma sposobu. Jedyne co można to upominać i upominać i zachęcać do tego, żeby oni nie myśleli, że im wszystko wolno tylko MUSZĄ używać słownika i pracować nad tym nawet jeśli by mieli używać słownika tylko tego wbudowanego w przeglądarkę. On jest wystarczający.
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
Stan cywilny ;): Skomplikowane.
Wiek: 20 Dołączyła: 31 Lip 2007 Posty: 338 Skąd: Z nad morza
Wysłany: 2009-12-17, 23:58
Jestem jak najbardziej za poprawnym pismem i stosowaniem polskich znaków.
Uważam też, że jeśli poprawia się innych, samemu należy być 'czystym' w tej kwestii
_________________ Tylko o sprawach, które nas zupełnie nie interesują, możemy wydać rzeczywiście bezstronną opinię, co niewątpliwie jest dowodem, że opinia bezstronna jest zawsze absolutnie bezwartościowa.
Stan cywilny ;): zakochana.
Wiek: 17 Dołączyła: 15 Mar 2009 Posty: 919 Skąd: kraina deszczu.
Wysłany: 2010-01-11, 19:10
haahh. dobre ;P
nie robią polskich znaków i robią błędy ortograficzne.
może ludzie by zaczęli przejmować się tym jak piszą.
Forum to jeszcze forum, pomylić się można, ale w późniejszym życiu, w szkole czy coś to nie wypada xD
_________________ When i get older, i will be stronger.
Wydaje mi się, że to by było najlepsze rozwiązanie.
I tam Samotniczku nic nie da jak dasz im range bo znalezieniu takie postu bo po prostu taka osoba się już nie pokarze na forum, albo pójdzie na inne i tej samej tematyce.
Trzeba poprawiać i nie ma rady. Więcej moderatorów i sprawa załatwiona wy mniej roboty będziecie mieli jak podzielicie się poszczególnymi działami i każdy swój będzie moderował.
Ja widze ze tu sie znalazla moja odpowiedz , ja nie uzywam polskich znakow poniewaz mieszkam w Anglii i na angielskiej klawiaturze nie ma polskich znakow tak dla wyjasnienia. A bledy lub brak liter w zdaniach robie z pospiechu...
Pozdrawiam.
Stan cywilny ;): Skomplikowane.
Wiek: 20 Dołączyła: 31 Lip 2007 Posty: 338 Skąd: Z nad morza
Wysłany: 2010-01-13, 13:49
UniKalnY napisał/a:
Myszunia
Że ja?
W sumie nic przeciw nie mam
_________________ Tylko o sprawach, które nas zupełnie nie interesują, możemy wydać rzeczywiście bezstronną opinię, co niewątpliwie jest dowodem, że opinia bezstronna jest zawsze absolutnie bezwartościowa.
Wysłany: 2010-01-13, 14:51
UniKalnY napisał/a:
Mrow
A ja bardzo ładnie dziękuje za wyróżnienie w tym momencie.
Wysłany: 2010-01-13, 16:28
UniKalnY napisał/a:
Mrow napisał/a:
A ja bardzo ładnie dziękuje za wyróżnienie w tym momencie.
No i ta pani też mi się wydaje, że się nie sprzeciwia
Dobrze się panu wydaje .
Oto dobry przykład za co można zgarnąć ostrzeżenie. Patrząc na nikt tego użytkownika i wnioskując z tematu wątku osoba ma 29 lat. Jeśli ma dawać przykład takimi błędami młodszym, a potem pisze że mieszka w Anglii i tam nie ma polskich znaków. Takich wyjaśnień nie będę słuchał.
Oto dobry przykład za co można zgarnąć ostrzeżenie. Patrząc na nikt tego użytkownika i wnioskując z tematu wątku osoba ma 29 lat. Jeśli ma dawać przykład takimi błędami młodszym, a potem pisze że mieszka w Anglii i tam nie ma polskich znaków. Takich wyjaśnień nie będę słuchał.
Ja jestem w angli wiec, powiem że ta osoba może nie mieć polskich znaków jeżeli korzysta z kafejek internetowych jak ma w domu kompa i łącze to wystarczy tylko mozille zainstalować
Wysłany: 2010-01-25, 20:21
Oo! Mystery..., wróciła! Jak miło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum